Čo by si chcel od Ježiška?

Tipy na darčeky

Inšpirujte sa !

Vianočná charita

Sponzorované odkazy

Hygienici radia, ako skladovať cez sviatky potraviny



22.12.2016 (10:40)

Pár super tipov, ako sa vyhnúť tráviacim problémom.

Počas Vianoc je v domácnostiach na výber z viac druhov jedál ako obvykle. Ich nesprávne skladovanie však môže podľa Úradu verejného zdravotníctva SR znamenať zdravotné riziko. Hygienici preto verejnosti poskytli stručný prehľad odporúčaného spôsobu uskladnenia potravín, ktoré sa na sviatočných stoloch objavujú najčastejšie.

"Kvalita a zdravotná bezpečnosť potravín závisia vo veľkej miere od správneho postupu pri uskladňovaní. V prípade potravín je dôležité vždy dodržiavať dátum spotreby alebo dátum minimálnej trvanlivosti a konkrétne podmienky skladovania uvedené v označení týchto potravín. Potraviny, ktoré prekročili najmä dátum spotreby, prípadne majú zmenený vzhľad, alebo napríklad vôňu, je potrebné priebežne odstraňovať z chladničky a z domácnosti," uvádza Úrad verejného zdravotníctva.

Polotovary

Kvalita a bezpečnosť polotovarov, rozpracovaných pokrmov a hotových pokrmov závisia podľa ÚVZ jednak od konkrétneho druhu potraviny, zloženia, podmienok a času uchovávania pri vhodnej teplote. Odporúča sa skladovanie v chlade (0 až 4 stupne Celsia). Nespotrebovaný obsah konzerv po otvorení originálneho obalu majonéz, studených omáčok, dresingov pri teplote 0 až 4 stupne odporúčajú skladovať do 48 hodín.

Šaláty a studená kuchyňa

Šaláty, napríklad cestovinový, prípadne zeleninový pri rovnakej teplote do 12 hodín. V prípade studenej kuchyne, ako napríklad chlebíčky, bagety, misy pri uvedenej teplote odporúčajú skladovanie do šesť hodín, pri teplote 5 až 8 stupňov do troch hodín.

Krémové zákusky

Zákusky zdobené alebo plnené krémom a šľahačkou pri teplote 0 až 4 stupne do 24 hodín, pri teplote 5 až 8 stupňov do 12 hodín.

Pred konzumáciu potravín, ktoré boli už uvarené a uchované v chladničke, pokiaľ nejde o pokrmy podávané v studenom stave, je podľa hygienikov potrebné ich znovu riadne zohriať. Napríklad polievky, mäso alebo omáčky odporúčajú zohrievať na teplotu 80 stupňov. "Ak máme v chladničke uskladnené väčšie množstvo pokrmu, odporúča sa odobrať len také množstvo, ktoré sa po zohriatí celé skonzumuje," pripomína ÚVZ. Pri nedodržaní správneho skladovania, najmä potravín, rozpracovaných alebo hotových pokrmov, ktoré si vyžadujú chladenie, môže podľa hygienikov dôjsť k nadmernému množeniu mikroorganizmov a plesní. "Tie nie vždy spôsobia viditeľné zmyslové zmeny potraviny, avšak môžu byť pre ľudský organizmus nebezpečné. Pri konzumácii takejto potraviny môže dôjsť k rôznym tráviacim ťažkostiam, napríklad k nevoľnosti, zvracaniu, hnačkám a podobne," konštatuje ÚVZ.

Tipy na zdravé stravovanie

Hygienici zároveň odporúčajú verejnosti 10 tipov na zdravšie stravovanie počas sviatkov. "Popri tradičných vianočných jedlách sa snažte konzumovať rozmanité potraviny. Znížte prívod kuchynskej soli na päť gramov denne. Jedzte veľa ovocia a zeleniny, zemiakov a strukovín, tak 400 gramov denne. Jedzte primerane, pravidelne menšie porcie štyri- až päťkrát denne," odporúča ÚVZ. Ďalej namiesto vyprážania potraviny odporúčajú hygienici napríklad pečenie, grilovanie a varenie vo vode alebo v pare. "Všímajte si viac výživové informácie na obaloch potravín, aby ste zistili, z čoho sú zložené. Pite veľa tekutín, predovšetkým vodu. Obmedzte dennú konzumáciu alkoholu, napríklad najviac na tri jednotky u mužov a dve jednotky u žien a mužov s menšou hmotnosťou," apeluje ÚVZ. Hygienici odporúčajú aj kontrolu a udržiavanie si telesnej hmotnosti a zvyšovanie fyzickej aktivity. "Stačí 30 minút denne, šport alebo aj dlhšie prechádzky a Vianoce by ste mali prežiť v plnej kondícii. Neexistujú žiadne „dobré“ a „zlé“ potraviny, platí však vždy zásada mierneho množstva," dodáva ÚVZ.


Zdroj: SITA, Foto: redakcia

1. TIP na darček
99-dňový program pre mužov so Swedish Nutra Man 3x500 ml
2. TIP na darček
Malá červená kniha o behaní
3. TIP na darček
Robot Heads Up - Šteňa
4. TIP na darček
Náramok Miro Tigrie oko a kokos

Sponzorované odkazy