Čo by si chcel od Ježiška?

Tipy na darčeky

Inšpirujte sa !

Vianočná charita

Sponzorované odkazy

Rusíni sú svetoví - 4. časť:Ivan Fircak - Najsilnejší muž planéty



Rusínsky erb
Autor: Čemerica
16.12.2016 (13:00)

Svoju silu predvádzal aj anglickej kráľovnej či československému prezidentovi Tomášovi Garrigueovi Masarykovi. Ivan Fircak bol svojho času najsilnejším mužom planéty. (PR správa)

Počas svojich vystúpení dokázal napríklad ležať na rozbitom skle a pritom si poťažkať päťstokilové závažie, žonglovať s ťažkými predmetmi alebo ťahať náklad zubami.

Rusínsky silák

Fircak sa narodil do sedliackej rodiny Rusínov na Podkarpatskej Rusi, ale za prácou rýchlo odišiel do Prahy. Tam sa zamestnal na železničnej stanici pri preklade tovaru. Ivanovi stačilo pol dňa na to, aby splnil normu. Našťastie plácu nedostal za odpracovaný čas, ale za každý kilogram pšenice, ktorý preniesol.

Jeho neobyčajná sila ho priviedla k zápaseniu. Svoj prvý súboj zviedol so známym wrestlerom Viletom, ktorý si zarábal na živobytie v pouličných arénach. Zápas sa skončil zdrvujúcou prehrou Vileta. A Fircaka si všimol rozhodca zápasu Ondřej Neumann, ktorý pôsobil ako tréner. Ten si pod svoje krídla vzal aj siláka z Podkarpatskej Rusi. Fircak ho volal pán profesor a poctivo trénoval s 25-kilovým závažím. Nie len doma na záhrade, ale nosil si ho aj do električky.

Úspech nenechal na seba dlho čakať a v roku 1922 sa Fircak stal majstrom Československa, keď dvihol 150-kilogramovú váhu. To odštartovalo jeho úspešnú športovú kariéru bohatú na zlaté medaily. Okrem toho zvíťazil napríklad aj na súťaži krásy tela v Paríži.

Šoumen

Fircak, prezývaný Ivan Sila alebo Kroton, neskôr šport zavesil na klinec a pridal sa k cirkusu. Vďaka tomu precestoval pol sveta a svoje svaly ukazoval divákom v Európy či Spojených štátoch, dokopy v 64 krajinách. V roku 1928 bol dokonca vyhlásený za najsilnejšieho muža planéty.

Po rozpade Československa sa vrátil do svojej rodnej rusínskej obce na Podkarpatskej Rusi, ktorú okupovalo Maďarsko. Keď mu chceli skonfiškovať automobil značky Ford, radšej ho roztrieskal kladivom, než by ho mal odovzdať okupantom. Za tento čin si však musel posedieť v base. Jeho sympatie k Československu sa nepáčili maďarskej administratíve, ktorá mu bránila v činnosti športovca a herca. Ale napriek tomu, že už necestoval po svete, nikdy na cirkus a silu nezanevrel. Zúčastňoval sa rôznych regionálnych i republikových súťaží v ťažkej atletike, dvíhaní kettlebellu a aktívne podporoval šport.

Rusíni sú treťou najpočetnejšou národnostnou menšinu na Slovensku. Žijú i na Ukrajine, Poľsku, Rumunsku, Maďarsku, srbskej Vojvodine a v USA. Ich história, kultúra a spisovný jazyk ich radia medzi najstaršie svojbytné národy v strednej Európe. Spomedzi Rusínov pochádza mnoho významných svetových osobností, ktorým ich pôvod a rusínske korene výrazne pomohli. Nehanbíme sa za materinský jazyk: Hovoríme od srdca – spolu po rusínsky.

Realizované s finančnou podporou Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitosti SR rámci dotačného programu Podpora a ochrana ľudských práv a slobôd. Za obsah tohto dokumentu je výlučne zodpovedné OZ Združenie inteligencie Rusínov Slovenska.
 
Foto: Čemerica

1. TIP na darček
Trojitý drevený nabíjací dok na iPhone, Apple Watch, AirPods
2. TIP na darček
Náramok Miro Tigrie oko a kokos
3. TIP na darček
Najkrajšie Andersenove rozprávky
4. TIP na darček
ARMODD Roundz 4 rose gold

Sponzorované odkazy