Čo by si chcel od Ježiška?

Tipy na darčeky

Inšpirujte sa !

Vianočná charita

Sponzorované odkazy

Tradície a zvyky na sv. Ondreja



29.11.2013 (10:00)

Každoročne na Ondreja (30.novembra) sa už veľa rokov traduje mnoho zvykov. Pripomeňme si niektoré z nich a aj to, kto bol sv. Ondrej.

Sv. Ondrej bol rybárom, rovnako ako jeho brat Šimon a pochádzal z Betsaide. Ondreja veľmi oslovilo vystúpenie Jána Krstiteľa a stal sa jeho verným učeníkom . Neskôr sa stal prvým učeníkom Ježiša Krista. Ondrej bol vždy medzi prvými 4 apoštolmi uvádzanými v evanjeliách a bol zmieňovaný spravidla v súvislosti so zázračným nasýtením 5 tisíc ľudí. Svoj život strávil na viacerých miestach dnešného Ruska, Bulharska, Rumunska, či Grécka. Bol ukrižovaný na kríži v tvare X. Nebol priklincovaný, iba priviazaný a na kríži umieral tri dni.

Sv. Ondrej je patrónom sedliakov, rybárov a neviest. Najčastejšie je zobrazovaný na kríži v tvare X alebo s rybárskou sieťou a rybami.

Veštenie a čary na sv. Ondreja
Ondrejských zvykov je pomerne dosť a líšia sa v jednotlivých regiónoch. Vyberáme niektoré z nich. Obľúbenými boli veštby o vydaji. Dievčatá verili, že na Ondreja sa môžu dozvedieť viac o svojom budúcom ženíchovi.

lišta Odporúčame

Varenie halušiek/pirohov s lístočkami
Dievčatá do halušiek vložili papierik s krstným menom mládenca. Halušky vhodili do vody. Keď začali vrieť a halušky vychádzali na povrch, vždy iná dievka vychytila halušku. Z halušky si vybrala papierik s menom. Tradovalo sa, že dievča sa vydá za mládenca, ktorého si z halušiek vytiahla. Prípadne uvarené halušky položili pod tanier a každá dievka si vytiahla jednu.

Liatie olova
Chlapci aj dievčatá, sa zišli v dome, kde zvyčajne chodili na priadky. Posadali si dookola na lavice a v prostriedku bol stolček. Na tento si zvyčajne sadlo najzvedavejšie dievča. Chlapci hriali olovo na lyžičke. Olovo liali cez kľúč do misky s vodou. Liali ho nad hlavou uprostred sediacej dievky, ktorá odriekala slová: "Ondreju, Ondreju, na teba olovo leju, aby si mi dal znať, koho budem muža mať." Podľa toho, v akom tvare olovo stuhlo, dievčatá hádali budúcnosť. Aké povolanie bude mať jej vyvolený, či kedy bude svatba a krstiny.

Veštenie s hrnčekmi
Na sviatok sv. Ondreja vzal človek 4 hrnčeky a obrátil ich hore dnom. Pod každý z nich vložil hlinu, chlieb, hrebeň a pod posledný prsteň. Ostatní, bez toho aby vedeli, čo ktorý hrnček skrýva, si otočili po jednom hrnčeku. Na tých, ktorí našli pod hrnčekom hlinu, vraj čakala do roka smrť, hrnček s chlebom označoval zbohatnutie, hrebeň chorobu a konečne hrnček s prsteňom predpovedal svadbu.
Dievčatá mali viacero spôsobov, ktorými sa snažili zistiť čo to o svojm budúcom mužovi. Veštili pomocou polienok, siali konope, triasli ploty, počítali kolíky v plote, udierali na chliev, či sa prasa ozve, triasli slivky.

Sľiučička, trasiem ťa,
Svatí Ondrík prosím ťa,
Žeby si mi dal prisňiťi, s kým ja
Pôjďem k svastímu oltáru státi.

A nakoniec ešte zopár pranostík na Ondreja
  • Ak na Ondreja lietajú včely, bude neúrodný rok.
  • Keď je pekne na Ondreja, celý rok na všetky sviatky bude pekne.
  • Keď na sv. Ondreja sneží, sneh si dlho poleží.
  • Keď svätý Ondrej na plot mráz posadí, nemusíme sa báť povodní ani vody.
  • Keď svätý Ondrej peknú cestu Lucii spraví, aj Mikuláš ho pochváli.
  • Na Ondreja ide orať len krivý gazda.
  • Na Ondreja, keď prší, bude celú zimu každý mesiac odmäk.
  • Na svätého Ondreja dávaj sane do dvora.
  • Biely Ondrej, zlý rok.


1. TIP na darček
Malá červená kniha o behaní
2. TIP na darček
Kolobežka MASTER Stunt Free style
3. TIP na darček
Trojitý drevený nabíjací dok na iPhone, Apple Watch, AirPods
4. TIP na darček
Náramok Miro Tigrie oko a kokos

Sponzorované odkazy