Čo by si chcel od Ježiška?

Tipy na darčeky

Inšpirujte sa !

Vianočná charita

Sponzorované odkazy

Najlepší vianočný darček pre dieťa



(00:00)

Malý človek a vcelku nemalý problém s výberom darčeka. Ako vybrať vianočný darček pre dieťa?

Je videohra dobrý nápad? Len jeden darček alebo koľko? Kde je hranica medzi rozmaznávaním dieťaťa a primeraným obdarovaním, ktoré mu urobí rovnakú radosť?

Toto sú naše návrhy z pohľadu psychológa a životnej praxe.

S prihliadnutím na vek

Do 12 mesiacov
Teória vývinu: do 12 mesiacov sa deti vyvíjajú svojím vlastným rytmom. Pomocou zmyslov poznávajú svet okolo seba. Pozorujú a dotýkajú sa vecí, ktoré ich obklopujú.
Dobrý darček: hračky a hry, ktoré sú príjemné na dotyk a ktoré vydávajú zvuky, knižôčky so stranami s nalepenými obrázkami z materiálov rôzneho typu, plyšové puzzle, zvieratká vydávajúce melódie...

1 rok a viac
Vývin dieťaťa: dieťa začína chodiť a otvára sa pred ním celý svet možností. Podľa detských psychológov sú lepšie hračky, ktoré rozvíjajú fantáziu, než ktoré napodobňujú svet dospelých. Tento trend už môžeme pozorovať aj v ponuke výrobcov.
Ročné dieťa: dieťa začína chodiť, takže dobrým darom môžu byť chodítka všetkých druhov (ak nepatríte k ich odporcom) a takisto hračky, ktoré možno tlačiť. Dobrým nápadom sú aj kocky, stavebnice a hudobné hry. Vždy ale skontrolujte etikety s informáciou, pre akú vekovú skupinu je hračka určená a týmito informáciami sa aj riaďte.
Trojročné dieťa: ak vaše dieťa už chodí do škôlky, istotne pozorujete veľký postup v jeho vývoji. Dokáže sa viac sústrediť a používať fantáziu. Darujte mu kocky, kreatívne hračky, bábiky, oblečenie na prezliekanie sa.
Šesťročné dieťa: vaše dieťa sa začína učiť čítať a písať. Ideálnymi darčekmi sú kreatívne hračky, edukačné a interaktívne, farebné knižky, kocky typu Lego alebo Playmobil, bábiky, plyšáky, pretekárske dráhy a garáže s autami.

Pre chlapca a dievčatko
Musia sa malé dievčatká hrať výlučne s bábikami a chlapci s autíčkami?

Rozdelenie hračiek podľa pohlavia robia dospelí, nie deti. Tie sa jednoducho hrajú s tým, čo im robí radosť. Deliť hračky na hračky pre chlapcov a pre dievčatá je marketing výrobcov, podobne ako vnucovanie ružovej a modrej farby. Je potrebné si uvedomiť, že je hlavne v moci výrobcov hračiek vsugerovať nám, čo svojmu zlatíčku kúpiť (lebo je to in) a čo je naopak už dávno out.
V praxi to ale vyzerá tak, že keď je dieťa veľmi malé, je mu v princípe jedno, či hračka ktorú dostal bola pôvodne určená pre iné pohlavie, teda či chlapec dostane bábiku a dievča kostým Batmana. Neskôr nám už deti samotné dokážu dať veľmi rýchlo najavo záujem aj nezáujem o jednotlivé hry a hračky. Stačí ich len počúvať.

Videohry
Sú vhodné pre vaše dieťa? Nebudú mu škodiť?

Na túto otázku je jediná správna odpoveď a tá závisí od vášho vlastného rozhodnutia, pretože iba vy najlepšie poznáte povahu svojho dieťaťa. Pozorne si prečítajte etiketu na obale a posúďte, či je vhodná pre dieťa v danom veku a pre jeho úroveň vývinu.
Realita našimi očami je taká, že videohry sú vhodné pre rôzne vekové kategórie detí a nespôsobujú im problémy, naopak, učia rozvíjať detskú myseľ, cibria reflexy, rozvíjajú abstraktnú fantáziu, učia pracovať s technikou..., avšak nechýba tu ALE. Virtuálne hry nemôžu vyplniť celý čas určený na hranie. Nemajú sa stať jediným prostriedkom na hranie ani nesmú byť pre naše dieťa únikom z reality. Stanovte na túto zábavu neprekročiteľnú časovú hranicu. Ideálne je tiež, občas si zahrať hru spoločne s naším dieťaťom.

Učí hračkárska zbraň agresii?
Obávate sa, že hračky tohto typu budú učiť deti agresívnemu správaniu?

Podľa expertov z oblasti detskej psychológie agresívne dieťa nepotrebuje zbraň, aby prostredníctvom nej demonštrovalo okoliu svoje negatívne emócie. Urobí to rovnako s ňou ako aj bez nej. Netreba sa preto hračkárskych zbraní báť.
Miesto vyvolávania agresie totiž skôr oslobodzujú detskú fantáziu a podporujú jeho kreativitu. Ak vás syn poprosí o kovbojskú pištoľ, nemá v pláne stať sa masovým vrahom a vyvraždiť celé sídlisko. Pobehovanie s ňou po byte mu iba dovolí stať sa odvážnym hrdinom a len tak mimochodom, viete koľko energie dokáže taký hrdina spáliť? Presne toľko, aby nám únavou padol večer do postele a to dokonca bez reptania.

Koľko darčekov?
Neexistuje nijaký konkrétny limit. Deti sa jednoducho budú hrať s tými hračkami, ktoré sa im zapáčili a ostatné odsunú do kúta. Tak to vždy bolo aj vždy bude a nám dospelákom neostáva nič iné iba sa zmieriť s tým, že pred tým nádherným atlasom zvierat dostal prednosť album Hannah Montana.
Uvedomte si, že nie ste povinní kupovať svojim deťom hory darčekov a podliehať agresívnej reklame a konzumnému spôsobu života tým, že toho nakúpite viac, než je potrebné. Radšej odhaľte túžby svojej ratolesti a riaďte sa nimi.

Náš tip: Nedajte si nahovoriť pocit viny a už tobôž nemajte výčitky, ak nemôžete svojmu dieťaťu kúpiť najnovší elektronický výstrelok typu konzola Nintendo! Vianoce sú obdobím, kedy má byť vaše dieťa obzvlášť šťastné. Udržujte kúzlo Vianoc a príbeh o Ježiškovi, ktorý dobrým deťom nosí darčeky, pretože to je tajomstvo prvej triedy.

Zdroj: www.kankan.sk
Foto: © Ivan Sedlák


Sponzorované odkazy