Čo by si chcel od Ježiška?

Tipy na darčeky

Inšpirujte sa !

Vianočná charita

Sponzorované odkazy

Poľské koledy



Autor: redakcia Vianoce.sk
14.11.2009 (22:20)

Do nášho zoznamu kolied sme dnes pridali poľské koledy. Tieto piesne majú v Poľsku silnú tradíciu a niektoré zdroje udávajú, že ich existuje viac ako 700.

Snáď neexistuje vo svete iný národ, ktorý by vynikal takou bohatosťou týchto spevov. Poliaci si tieto piesne spievané na sviatky veľmi ctia. Piesne spievajú nielen v kostoloch, ale často i doma v rodinnom krhu. Spevy, ktoré sa spievajú na sviatky Božieho narodenia mimo kostola – určené na spievanie napríklad doma, nazývajú Poliaci pastorałky. Ako sám názov napovedá, tématickým motívom pastoraliek je biblický motív pastierov pri kolíske.

Zaujímavé je, že najstaršie zaznamenané poľské koledy pochádzajú z XV. storočia a svoj pôvod majú u našich susedov Čechov, nie v latinčine ako by sa dalo očakávať. Ide o piesne Zdrow bądź, krolu anjelski a Stałać się rzecz wielmi dziwna (bola doslovným prekladom českej piesne Stala se jest věc divná). Tieto piesne mali silne teologický charakter. Neskôr najmä v období baroka nastal „zlatý vek“ poľskej koledy. Vtedy vzniklo veľa originálnych poľských kolied. Najpopulárnejšou poľskou koledou tak nie je Tichá noc – Cicha noc, ale pieseň Ach ubogi żłobie.

Súvisiace linky:

Poľské koledy – Polskie kolędy


1. TIP na darček
ARMODD Roundz 4 rose gold
2. TIP na darček
Robot Heads Up - Šteňa
3. TIP na darček
Paradoxe
4. TIP na darček
Trojitý drevený nabíjací dok na iPhone, Apple Watch, AirPods

Sponzorované odkazy